בחירת עצים להסקה
לחוויה המדהימה והמפנקת של רביצה מול קמין עצים והבהייה באש המרצדת והמהפנטת יש צדדים פחות נוחים, לפחות לחלקנו.
קמין עצים אינו גוף חימום המוצת וכבה בלחיצת כפתור ועל בעל הקמין מוטלת האחריות לדאוג לתחזוקה השוטפת של הקמין ולעצים להסקה. עבור חלקנו, המחיר התפעולי הכרוך באחזקת קמין הינו חלק מהחוויה. אך יש גם כאלו שזו טרחה רבה מידי עבורם והם בד"כ יעדיפו לחמם את ביתם באמצעות פתרון אחר.
אחד הפרמטרים המשפיעים ביותר על תפקוד הקמין, הינם עצי ההסקה בהם נזין את הקמין.
לסוג העצים השפעה מכרעת על איכות החימום שנקבל ועל מידת התחזוקה שתידרש מאתנו.
ישנם מגוון זנים של עצים המתאימים להסקה וישנם גם זנים או חומרים דליקים אחרים שרצוי להמנע מהם לטובת תקינותו של הקמין ואו לטובת המפגע הסביבתי שהם מייצרים (עשן רב, ריחות לא נעימים וכד').
מבלי להתייחס כרגע למין העץ להסקה בו נבחר, רצוי להקפיד להזין את הקמין בעצי הסקה יבשים בעלי 20% לחות ומטה. עצים יבשים ידלקו מהר יותר ויפיקו אש נקייה וחום רב יותר.
לעומת זאת, שימוש בעצי הסקה בעלי לחות גבוהה יותר גורם ל:
עשן רב יותר, לפיח שמנוני שנדבק לקמין ולארובה ולהפסד של אנרגיית החום המושקעת בייבוש העץ.
הפיח השמנוני שמייצרים עצי הסקה לחים יתר על המידה, דורש מאיתנו תחזוקה תכופה יותר שאם לא כן פעולת הקמין תפגע ובמקרים מסויימים אף תסכן אותנו.
האם העצים להסקה צריכים להיות יבשים לגמרי?
כל העצים להסקה מכילים נוזלים. עצי הסקה טריים יכולים להכיל עד 45% לחות ועצים מיובשים אמורים להכיל כ 20% לחות ומטה.
גזע העץ משמש כמעיין אוסף של צינורות רבים המעבירים מים ומינרלים לענפים ולעלים וגם לאחר גדיעת העץ יישארו מים בגזע. לכן, רצוי לפרוס ולבקע את העץ כדי שבתהליך הייבוש חלקים נרחבים יותר ממנו ייחשפו לשמש ולרוחות.
יש לאדות את הלחות מעצי ההסקה 6-12 חודשים בטרם נכניס אותם לקמין ורצוי לאחסן אותם כשהם חשופים לשמש ולרוחות אשר יעשו עבורנו את עבודת הייבוש בחינם.
אם אנו לא בטוחים שהעץ יבש מספיק נוכל:
לרכוש מכשיר לבדיקת לחות המודד בצורה פשוטה את כמות הלחות בעץ.
נבדוק אם קצוות העץ כהים וסדוקים ביחס למראה של עץ טרי מאותו הזן.
נקיש שני גזירי עץ יבשים זה בזה ונשמע אם הצליל המופק חלול (יבש) או עמום.
נבחן את משקל העץ וננסה לאמוד אם הוא קל באופן יחסי לעץ טרי מאותו הזן.
הדרך הבטוחה ביותר לוודא שהעצים להסקה יבשים היא לקנות אותם באביב ולאחסן אותם במקום מאוורר עד החורף.